Taşınır davası nedir

173:Taşınır Davası Nedir? (Önceki Zilyedin Hak Karinesine Dayanan Talebi) Cevap173: Eski zilyedin, hali hazır zilyedin hak karinesini çürüterek kendi zilyetlik karinesine dayanarak taşınır eşyayı geri almak için açacağı davaya taşınır davası denir.

Taşınır davası hangi durumlarda açılır?

TMK m. 989/1'e göre, 'Taşınırı çalınan, kaybolan ya da iradesi dışında başka herhangi bir şekilde elinden çıkan zilyet, o şeyi elinde bulunduran herkese karşı beş yıl içinde taşınır davası açabilir. ' İyiniyetli zilyetlere karşı taşınır davası açılabilmesi 5 senelik bir hak düşürücü süreye tabidir.

Taşınır davası hangi mahkemede açılır?

Eşya Hukuku Taşınır Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Eşya hukukunda taşınır davası görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir.

Taşınır davasında süre ne zaman başlar?

Çalınmış, kaybedilmiş, irade dışında elden çıkmış malı edinen zilyet iyiniyetli ise, ona karşı açılacak taşınır davası 5 yıllık hak düşürücü süreye tabidir (MK.m.989/f.I). 5 yıllık süre, malın irade dışında elden çıktığı tarihten itibaren işlemeye başlar.

Zilyetlik davalarını kimler açabilir?

zilyetliğin iadesi davasını kimler açabilir Haberi Bir eşya üzerindeki fiili hakimiyete yönelen ihlalleri, yargısal yolla ortadan kaldırmak için, zilyet tarafından açılan davalarazilyetlik davası” deniyor. … Hırsızın dahi, malı kendinden geri gasbeden malike karşı, zilyetlik davası açma hakkı vardır.

Zilyetliğin iadesi davasını kimler açabilir?

Eşya üzerindeki fiili hakimiyete son verilmiş, taşınmaz ise işgal edilmiş, taşınır ise gasp edilmişse bu dava açılır. Bu dava zilyetliği gasp edene karşı açabileceği gibi, onun külli haleflerine karşı da açabilir. Söz gelimi; televizyonu çalınan A, bu davayı çalan kimseye veya çalanın mirasçılarına bu davayı açabilir.

Zilyetliğin iadesi davası açılabileceği en kısa süre nedir?

Genel olarak zilyetlik davalarında, özel olarak da zilyetliğin iadesi davasında görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemesidir. Bu davalar basit yargılama usulüne tâbidir. Bu davaların hak düşürücü süresi, zilyedin fiili ve faili öğrenmesinden itibaren 2 ay ve her halükarda gasp veya saldırı fiillerinden itibaren 1 yıldır.

Kötü niyetli zilyet nedir?

Zilyetliğinin haksız olduğunu bilen veya bilmesi gereken kimse, kötü niyetli zilyettir. MK.m.995'e göre, kötü niyetli zilyet, malı haksız alıkoymuş olması nedeniyle hak sahibine verdiği zararları ve elde ettiği veya elde etmeyi ihmal ettiği ürünleri tazmin etmekle yükümlüdür.

Categories:Alet