Patates böceği biyolojisi

Patates böceği, Leptinotarsa decemlineata adıyla literatürde yer alıyor. Patates ekinine önemli zararlar veren böcek, konukçu olduğu bitkiden beslenerek yaşamını sürdürüyor. Solanacaea familyasına ait başka ekinlerde de görülebilen zararlıya, yaban yasemini, köpek üzümü, marul, soğan bitkilerinde de rastlanıyor.Apr 24, 2021

Patates böceğini ne öldürür?

Sarımsak spreyi, patates böceği, kaphra böceği, cruciferalarda zarar yapan larvalar ve nematotlarda etkili olmaktadır.

Patates böceği ne işe yarar?

Larva ve erginler patates ve patlıcanın çiçekleri ile de beslenmekte, patlıcan meyvesini kemirerek yemektedirler. Patates böceği'nin beslenerek yaptığı zararın yanı sıra virüs ve bakteri etmenlerinin yayılmasında da rol oynadığı bilinmektedir.

Patates böceği için hangi ilaç kullanılır?

Patates Böceği İçin Kullanılabilecek İlaçlar

Etkili madde adı ve oranı (%)Formülasyon tipiDoz (100 litre suya)
Azadirachtin 10 g/lEC250 ml / da
Spinosad 480 g/lSC10 ml / da
Spinetoram 120 g/lSC50 ml/da (larva, ergin)
Kontrollü olarak tavsiye edilen ilaçlar

Patates böceği ne yer?

Kışı toprakta ergin halde geçirir. Gerek larva, gerekse ergin döneminde patates, patlıcan, domates gibi bitkilerin yaprak ve sürgünlerini yiyerek beslenir. Besin zinciri içerisindeAltın zemin böceği tarafından avlanır ve tüketilirler.

Patates kurdu nasıl yok edilir?

KİMYASAL MÜCADELE: İlaçlama toprak veya tohumluk ilaçlaması şeklinde yapılır. Toprak ilaçlamasında ekim veya dikimden önce ilaçlar dekara atılacak su ile karıştırılarak, pülverizatörle toprak sathına püskürtülür ve ilacın toprağın 15-20 cm derinliğine kadar karışması sağlanmalıdır.

Patates ilaçlaması nasıl yapılır?

Patateste ilaçlama toprak veya tohumluk ilaçlaması şeklinde yapılır. Toprak ilaçlamasında dikimden önce önerilen ilaçlardan biri gerekli su ile karıştırılarak tarla yüzeyine püskürtülür ve bir sürüm aleti ile yüzeydeki ilaç 15-20 cm toprak derenliğine kadar karıştırılır.

Patates Böceği nereden gelir?

Böceklerin ana vatanının Güneybatı Amerika olduğu biliniyor. Ülkemizde ilk olarak Trakya bölgesinde rastlanan zararlının daha sonra İç Anadolu'ya doğru yayıldığı tespit ediliyor.