Türkiyede mültecilere tanınan haklar

Mülteciler; din özgürlüğü, medeni haklardan yararlanma özgürlüğü, eğitim hakkı, çalışma hakkı, mesken edinme hakkı, sosyal sigorta hakkı, sosyal yardım hakkı gibi haklara sahiptir… Mültecilerin korunması öncelikle devletlerin sorumluluğundadır.

Türkiye’deki Suriyeliler hangi statüde?

2011 yılında Suriye'de başlayan çatışmaların ardından Türkiye'ye gelmeye başlayan Suriyeliler, ülkede geçici koruma statüsüyle yaşıyor. Göç İdaresi'nin verilerine göre Türkiye'de bu statüye sahip, kayıtlı 3 milyon 701 bin 584 Suriyeli yaşıyor.

Türkiyede kaç tane Iraklı var?

Konuyla ilgili yapılan araştırmalara göre “Temmuz 2017 tarihi itibarıyla 3.2 milyon Suriyeliye ilaveten Türkiye'de 132 bin 300 Iraklı, 123 bin Afganistanlı, 32 bin İranlı, 3 bin 500 Somalili ve 8 bin 300 kişi de diğer ülkelerden olmak üzere en az 315 bin mülteci bulunmaktadır.

Mülteciler istediği ülkeye gidebilir mi?

İlke olarak, yabancılar veya vatansız bireyler için ("Gri pasaport" olarak da bilinir) bir seyahat belgeniz olduğu takdirde, yurt dışına seyahat edebilirsiniz. Bununla birlikte, çoğu ülke için ilk olarak vize olmanız gerekmektedir. Ayrıca, tüm ülkeler gri pasaportu geçerli bir seyahat belgesi olarak kabul etmezler.

Türkiyede hangi ülkelerden mülteci var?

Türkiye, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Uluslararası Göç Örgütü'ne göre Türkiye'de çoğu Suriyeli 3,6 milyon mülteci yaşıyor. Türkiye'nin en fazla göç verdiği ülkeler ise sırayla Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve ABD.

Suriye vatandaşı nasıl Türk vatandaşı olur?

Bir yabancı en az 3 yıl bir Türk ile evli kalmış olmak koşulu ile Türk vatandaşı olma hakkını kazanır. Bu hakkını kullanma inisiyatifi kendisine bırakılmıştır. İster bu hakkı elde ettiği gün Türk vatandaşlığına başvuru yapabilir, isterse 10 yıl sonra evlilik yoluyla Türk vatandaşı olma başvurusu yapabilir.

Geçici sığınmacı statüsü nedir?

Geçici koruma statüsünün kanunî bir temele sahip kılındığı YUKK'de 91. maddeye göre; “(1) Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dö- nemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel akın hâlinde sınırla- rımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancılara geçici koruma sağlanabilir.

Türkiye’de kaç Afgan var 2021?

Türkiye'de 2021 yılında yakalanan düzensiz göçmenler arasında en büyük grubu Afganlar oluşturuyor. Göç İdaresi'nin verilerine göre yıl içinde, 26 Ağustos 2021 tarihine kadarki sürede yakalanan toplam düzensiz göçmenlerin sayısı 90 bin 310. Bu kişilerin arasındaki Afgan uyrukluların sayısı ise 38 bin 341.