Dupuytren kontraktürü nedir

Dupuytren hastalığı neden olur?

Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber fasia da oluşan biokimyasal değişiklikler sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Sıklıkla; her iki elde, 40 yaş üstü erkeklerde ve kuzey avrupa kökenli insanlarda oluşur. Şeker hastalarında, alkoliklerde hastalığın görülme sıklığı artmaktadır.

Dupuytren hastalığı nasıl tedavi edilir?

Tedavi seçenekleri şunlardır: Kollajenaz enjeksiyonu, iğneli aponörotomi ve açık cerrahi. Kollajenaz enjeksiyonunda, hastalıklı doku içerisine az bir miktarda ilaç verilir ve böylece bu doku zayıflatılır. Doku zayıfladıktan sonra parmak rahatlıkla kontrol edilir ve bazen düzeltilebilir.

Dupuytren kontraktürü hangi hastalıklarda görülür?

Dupuytren kontraktürünün kesin nedeni bilinmemekle birlikte, alkolik karaciğer hastalığı (siroz) ve diyabet, tiroid sorunları ve epilepsi dahil olmak üzere diğer bazı hastalıkların varlığı veya bazı hastalıklarla hastalık riski artmaktadır. Ek olarak, genetik yatkınlığın bir faktör olabileceği düşünülmektedir.

El kontraktür nedir?

Kontraktürk yumuşak dokuların kasılarak ve kısalarak kalıcı sertleşmesine denir. Dupuytren konraktürü ise el ayası ve parmak derisi altındaki fibröz tabakasının kısalarak ve kalınlaşarak yapısının bozulması ile meydana gelen el deformitesidir.

Avuç içi sertliği nasıl geçer?

Avuç içi ve parmaklarda sertlik

  1. Dupuytren hastalığı tedavisinde germe, ısı, ultrason, bölgesel kortizon enjeksiyonu, cerrahi işlemler ve kolajen enjeksiyon yapılır. …
  2. Dupuytren kontraktürü parmaklar ve elin avuç derisinin altında esnek tendonlar etrafında lokalize skar dokusu oluşur.

Avuç içi şişmesi neden olur?

Dupuytren hastalığı ya da kontraktürü en sık olarak küçük parmak ve yüzük parmağı tutsa da diğer parmaklarda da görülebilir. Parmakların avuç içine yakın olan eklem yerlerinde avuç içine doğru çekilme yapar. Avuç içinde sert şişlik olarak hissedilebilir; bu şişlik hastalığa bağlı oluşan nodüldür.

Kontraktür nasıl tedavi edilir?

Kontraktürü engellemenin 2 yolu vardır. Bunlardan ilki pozisyonlama, ikincisi ise germe egzersizleridir. AFO,DAFO,KAFO gibi protezler ve cihazlarla bu tedavi uygulanır. Fizyoterapistlerden yardım almanız gereklidir.

Categories:Yazılarımız