Adananın coğrafi konumu

Adana hangi coğrafi bölgede yer alır?

Adana Bölümü, Türkiye'nin coğrafi bölgelerinden Akdeniz Bölgesi'nin doğuda kalan bölümüne verilen isimdir. Batıda kalan kısım ise Antalya Bölümü olarak adlandırılır. Bölümün illeri; Adana, Mersin, Osmaniye, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş'tır. Aynı zamanda, Akdeniz Bölgesi'nin yüzölçümü bakımından en büyük bölümüdür.

Adana ilinin coğrafi özellikleri nelerdir?

Topografyasi: (Daglar, Nehirler, Göller vb.) Il yüzölçümünün % 49 daglik, % 23 yaylalar ve ‘ ova ve düzlük alandir. Güneyden kuzeye gidildikçe Toroslara varinca yükseklik 2500 m. asar. Toroslarin etekleri Akdeniz'e dogru ova biçimini alir. Iç Anadoludan dogan Seyhan ve Ceyhan Nehirleri Akdenize akar.

Adana’nın en yüksek yeri neresi?

Bütünüyle Adana Ovası adı verilen havzanın kalan bölümüne Çukurova, kuzeyde kalan bölüme ise yukarı ova Anavarza denir. İki ovayı Misis Dağları ayırır. Tepe özelliği gösteren bu dağların en yüksek noktası olan Cebelinur Dağı'nın yüksekliği 770 m. dir.

Adana hangi yönde?

Türkiye'nin güneyinde yer alan Adana; doğuda Osmaniye,Kahramanmaraş,Gaziantep,batıda İçel,kuzeybatıda Niğde,güneydoğuda Hatay gibi illerle ve güneyde Akdeniz'e olan sınırları ile Akdeniz Bölgesinin Çukurova Bölgesinde bulunmaktadır.

Adana Türk mü Kürt mü?

Adana'da Kürt nüfusu Türk nüfusundan sonra ikinci sırada gelmektedir. İl nüfusunun %15 civarı nüfusu Kürtlerden oluşmaktadır.

Adananın bitki örtüsü nedir?

Adana'nın doğal bitki örtüsü Akdeniz iklimine ve yaz kuraklığına uyumlu, her zaman yeşil kalabilen, sert yapraklı, bodur bitki topluluğu olan makidir. Kıyıdan itibaren 700-800 metrelere kadar görülebilen maki topluluğu içinde zeytin, mersin, keçiboynuzu, defne, zakkum, sandal ve kocayemiş gibi ağaçlar bulunur.

Adananın kültürel mirasları nelerdir?

Çeşitli Kültürlerin Yörede Bıraktığı İzler Bunlar Misis ve Adana Taş Köprü, Ulucami, Yağ Cami, Arasta, han-hamam gibi dini, askeri ve resmi yapılardır.