2 meşrutiyet dönemi gelişmeleri

Bu dönemde; parlamenter demokrasi, seçim, siyasî parti, askerî darbe ve diktatörlük olgularıyla tanışılmış, iki büyük savaş (Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı) yaşanmış ve imparatorluğun dağılmasına tanık olunmuştur.

Meşrutiyet Dönemi gelişmeleri nelerdir?

Meşrutiyet İlanı ve Osmanlı tarihi İlkeleri Osmanlı vatandaşları Meşrutiyet ilanıyla seçme, seçilme hakkı kazanmışlardır. Halk, padişahın yanında yönetime ortak olmuştur. Mutlakiyetçi dönem bitmiş, Meşrutiyetçi yönetim dönemi başlamıştır. Türk tarihinin ilk anayasası Kanuni Esasi (1876) ilan edilmiştir.

2 Mesrutiyetin Ilanini hazirlayan gelismeler nelerdir?

İkinci Abdülhamit yönetiminden memnuniyetsizlik; Bulgar, Sırp, Yunan çete ve komitacılarının faaliyetleriyle Makedonya'daki Türk ve Müslüman halka zulümleri, yurdun birçok yerindeki ayaklanmalar, büyük devletlerin devletin iç işlerine karışması gibi nedenler, ordu mensubu cemiyet üyelerinin yönetime başkaldırmasına …

2 Meşrutiyet dönemi dış siyasi olaylar nelerdir?

Bosna-Hersek ve Bulgaristan'ın bağımsızlığını ilan etmesi, Girit'in Osmanlı Devleti'nden ayrılması, Trablusgarp ve Balkan Savaşları ile I. Dünya Savaşı gibi Osmanlı Devleti'nin sonunu hazırlayan olaylar bu dönemde cereyan etmiştir.

2 Meşrutiyet döneminde hangi fikir akımı?

II. Meşrutiyet Dönemindeki Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük, Batıcılık gibi fikir hareketlerinin genel olarak çökmekte olan Osmanlı Devleti'nin nasıl kurtarılabileceği düşüncesinden doğduğunu görmekteyiz.

1 Meşrutiyet ne zaman ilan edildi en önemli özelliği nedir?

Büyük Avrupa devletlerinin Haliç tersanelerinde toplanarak bir konferansta Balkan sorununu tartıştıkları ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan reformlar yapmasını istedikleri sırada, II. Abdülhamid siyasal bir manevrayla 23 Aralık 1876'da Kanun-i Esasi'yi ilan etti. Böylece Birinci Meşrutiyet dönemi başladı.

Meşrutiyetin ilanıyla ne amaçlanmıştır?

Meşrutiyet'in ilan edildiği dönemde Avrupalı devletlerin İstanbul'da "Tersane Konferansı” yapılmaktaydı. Bu dönemde Meşrutiyet'in ilan edilmesindeki amaç “Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti'nin içişlerine karışmalarını engellemektir.”NotKanun-i Esasi ile Osmanlı Devleti'nde parlamenter sistem başlamıştır.

2 Meşrutiyetin ilan edilmesine neden olan gelişme?

Osmanlı Devleti'nde meşrutiyetin ikinci defa ilân edilmesinin sebebi olarak, Birinci Meşrutiyet'in sona erdirilmesini gerektiren şartların ortadan kalkmış olması gösteriliyorsa da, asıl sebebin İttihat ve Terakki (Birlik ve Kalkınma) Cemiyeti'nin, artık sultanın da karşı koyamadığı ağır baskılarıdır.